Efektivní daňové sazby daně z příjmů fyzických osob v zemích EU - Staňková, Zuzana (2011)
Diplomová práce se věnuje problému efektivních daňových sazeb daně z příjmů fyzických osob v Evropské unii. Zkoumá daňovou politiku nových a původních zemí EU ve vztahu k dani z příjmů fyzických osob a pojistnému na sociální pojištění. Důležitou roli ve zdanění fyzických osob představují konstrukční prvky této daně, které se v jednotlivých státech velmi liší. Rozdíly ve zdanění mohou způsobovat vážné problémy ve fungování jednotného trhu Evropské unie. Snahou Evropské unie je koordinace a případná harmonizace přímých daní, která by odstranila překážky pro správné fungování jednotného trhu. V případě zdanění fyzických osob jsou mezi státy patrné významné rozdíly, nejen v sazbách této daně, plynoucí z národních tradic. Tyto rozdíly zatím neumožňují požadované sblížení jednotlivých států ve zdanění fyzických osob a vytváří tak prostor pro případnou daňovou konkurenci.