Efektivní daňové sazby daně z příjmů fyzických osob v zemích EU - Staňková, Zuzana; Vančurová, Alena, 1957-; Doležalová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce se věnuje problému efektivních daňových sazeb daně z příjmů fyzických osob v Evropské unii. Zkoumá daňovou politiku nových a původních zemí EU ve vztahu k dani z příjmů fyzických osob a pojistnému na sociální pojištění. Důležitou roli ve zdanění fyzických osob představují konstrukční prvky této daně, které se v jednotlivých státech velmi liší. Rozdíly ve zdanění mohou způsobovat vážné problémy ve fungování jednotného trhu Evropské unie. Snahou Evropské unie je koordinace a případná harmonizace přímých daní, která by odstranila překážky pro správné fungování jednotného trhu. V případě zdanění fyzických osob jsou mezi státy patrné významné rozdíly, nejen v sazbách této daně, plynoucí z národních tradic. Tyto rozdíly zatím neumožňují požadované sblížení jednotlivých států ve zdanění fyzických osob a vytváří tak prostor pro případnou daňovou konkurenci.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses