Rusko-ukrajinský spor o plyn v roce 2009 v kontextu vnější energetické bezpečnosti EU - Fingl, Filip (2011)
Tato práce pojednává o rusko-ukrajinském sporu o plyn z roku 2009 a jeho konsekvencích pro vnější evropskou energetickou bezpečnost. První část je věnována zkoumání příčin této krize a jejich evaluaci, dále je pak pozornost upřena na spor v roce 2009, příčemž hlavní důraz je kladen na analýzu jeho příčin. V závěrečné části jsou pak výsledky této analýzy konfrontovány se stávající politikou energetické bezpečnosti, přičemž je zkoumán vztah mezi Ruskem a Evropou, také otázka Ruska jakožto spolehlivého partnera a je věnován prostor diskuzi o diverzifikaci transitních cest v návaznosti na ruské energetické zájmy.