Rusko ekonomický vývoj a zahraniční vztahy - Kovaříková, Markéta (2011)
Cílem práce je postihnout vývoj ruské ekonomiky během let 2000 až 2008. Dále analyzovat dopad světové hospodářské krize na ekonomiku Ruska a vzájemné vztahy Ruska se strategickými zahraničními partnery. První část je věnována ekonomickému vývoji Ruska v době prezidentství V. Putina a krátce před jeho nástupem na základě vývoje základních makroekonomických ukazatelů. Druhá část je zaměřena na vývoj ekonomiky Ruska během světové hospodářské krize až po současný vývoj. Třetí část se soustředí na postoj Ruska ke klíčovým zahraničním partnerům, jako jsou EU a USA. Závěr této kapitoly uvádí vlivné hráče v kaspické oblasti a analyzuje jejich úlohu a cíle v tomto regionu.