Ochrana hospodářské soutěže v EU a její aplikace pro odvětví informačních technologií - Weber, Jan (2011)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení ochrany hospodářské soutěže v Evropské unii. K tomuto účelu slouží soutěžní politika, jejíž aplikaci má na starost Evropská komise. Své zkoumání provádím na trhu informačních technologií, konkrétně na případu Microsoft, který se stal jedním z nejsledovanějších antimonopolních sporů s Evropskou komisí za poslední roky. V průběhu práce porovnávám rámec soutěžní politiky s teoretickými přístupy ekonomických škol, monitoruji průběh šetření Komise a zkoumám legitimitu jejích jednotlivých kroků a nařízení vůči firmě. Dospěji k závěru, že soutěžní politika EU obsahuje při své aplikaci značné trhliny. Evropská komise se podle mého závěru snaží za každou cenu omezit tržní sílu Microsoftu, když vůči jiným firmám s identickým jednáním užívá zcela rozlišných přístupů.