Ochrana hospodářské soutěže v EU a její aplikace pro odvětví informačních technologií - Weber, Jan; Bič, Josef; Hnát, Pavel, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení ochrany hospodářské soutěže v Evropské unii. K tomuto účelu slouží soutěžní politika, jejíž aplikaci má na starost Evropská komise. Své zkoumání provádím na trhu informačních technologií, konkrétně na případu Microsoft, který se stal jedním z nejsledovanějších antimonopolních sporů s Evropskou komisí za poslední roky. V průběhu práce porovnávám rámec soutěžní politiky s teoretickými přístupy ekonomických škol, monitoruji průběh šetření Komise a zkoumám legitimitu jejích jednotlivých kroků a nařízení vůči firmě. Dospěji k závěru, že soutěžní politika EU obsahuje při své aplikaci značné trhliny. Evropská komise se podle mého závěru snaží za každou cenu omezit tržní sílu Microsoftu, když vůči jiným firmám s identickým jednáním užívá zcela rozlišných přístupů.
Vedoucí práce: Josef Bič
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářské a politické dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses