Ekonomický rozvoj Číny na pozadí vztahů ve světovém hospodářství - Erbenová, Monika, 1986-; Bič, Josef; Pavlík, Petr, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Čínské hospodářství zažívá v posledních desetiletích prudký vzestup, který je doprovázen upevňováním postavení Číny ve světové ekonomice. Tématem této diplomové práce je zhodnocení vlastního ekonomického rozvoje Číny, jehož efekty jsou ukázány na příkladech zapojování čínského hospodářství do mezinárodně ekonomického systému. Práce si klade za cíl shrnout rozvojové aspekty a možnosti Číny a poukázat na výrazný vliv čínského ekonomického rozvoje na vztahy ve světovém hospodářství. Aby toto téma mohlo být dostatečně rozvíjeno, je v první kapitole práce věnován prostor teoretickému vymezení ekonomického rozvoje, jeho zasazení do pojetí rozvoje v obecném smyslu a také vykreslení postavení rozvojových zemí ve světové ekonomice. Další část se zabývá charakteristikou ekonomického růstu v Čínské lidové republice, jehož hlavními aspekty je otevření čínského trhu mezinárodnímu obchodu a přílivu přímých zahraničních investic. Značná část prostoru je věnována také rozvojové problematice v sociální oblasti, která je klíčová pro zvýšení blahobytu čínského obyvatelstva. Závěrečná část práce se zabývá samotnými dopady ekonomického rozvoje Číny na vztahy ve světové ekonomice. Důraz je kladen především na vliv na rozvojové regiony. Předmětem práce je také poukázání na vliv členství Číny a jejích zvyšujících se aktivit na půdě mezinárodních organizací a v rámci regionálních integrací.
Vedoucí práce: Josef Bič
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses