Vnější ekonomická rovnováha České republiky - Beran, Michal (2011)
Tématem této diplomové práce je analýza vnější ekonomické rovnováhy České republiky a jejího vývoje od roku 2000. Za hlavní indikátory vnější rovnováhy byly použity ukazatele na úrovni platební bilance a zahraniční zadluženosti. Část práce je věnována rovněž měnovému kurzu české koruny, jakožto významného determinantu vnějších ekonomických vztahů. Hlavním cílem práce je posouzení vývoje, současného stavu a očekávaného budoucího trendu vnější rovnováhy země na základě vývoje jednotlivých ukazatelů, ale také v rámci mezinárodního srovnání s ostatními členskými státy Evropské unie, především však se zeměmi středoevropského regionu (Polsko, Slovensko, Maďarsko). Diplomová práce by měla poskytnout náhled na rovnováhu zahraničně obchodních vztahů České republiky v době, kdy se některé evropské ekonomiky ocitají na hraně dluhové propasti, nad kterou je drží pouze záchranné lano v podobě pomoci od Evropské unie či Mezinárodního měnového fondu.