KLDR a důsledky rozdělení Korejského poloostrova - Konečný, Martin (2011)
Práce analyzuje situaci na Korejském poloostrově před jeho rozdělením a zabývá se důsledky, které toto rozdělení mělo pro obě země Korejského poloostrova. Nejprve jsou identifikovány hlavní dimenze, které byly v obou státech nejvíce ovlivněny s tím, že hlavní rozbor bude věnován sociálním a ekonomickým důsledkům, především pak v prostředí Korejské lidově demokratické republiky. Pro srovnání je však uvedena i situace a vývoj v Korejské republice. Práce rovněž zkoumá vývoj obou zemí od jejich rozdělení až do devadesátých let a hlavní část práce se pak věnuje analýze a hlubšímu rozboru sociální a hospodářské situace v současnosti.