ASEAN a perspektivy jeho vnější integrace - Svoboda, Jan (2011)
Cílem této práce je analyzovat současný stav regionalismu v asijsko-pacifickém regionu a posoudit možnosti vytvoření relativně širokého a relativně hlubokého regionálního integračního seskupení. Potencionální přínosy tohoto konceptu integrace lze dokumentovat vývojem Sdružení národů jihovýchodní Asie (Association of South East Asian Nations, ASEAN), jehož členové mají z historických a socioekonomických důvodů diametrálně odlišné zájmy. ASEAN této nepříznivé skutečnosti čelí specifickým modelem integrace, který je založený na budování vzájemné důvěry, konsensuálním způsobu rozhodování a postupných změnách, díky čemuž se mu podařilo do jisté míry potlačit přirozenou nedůvěru panující mezi členskými zeměmi, a prohloubit tak jejich vzájemnou integraci. Tento osvědčený koncept přitáhl pozornost hlavních mocností regionu, které postupně začaly usilovat o navázání bližších vztahů nejen s ASEAN, ale jeho prostřednictvím i s dalšími regionálními mocnostmi.