Bolívie Kapitalismus, socialismus a feudalismus na vahách mezi Kubou a USA - Smetáček, Martin (2011)
Práce se zabývá zkoumáním sociálně-ekonomických struktur v bolivijské společnosti, které v důsledku specifického historického vývoje vykazují výrazné anomálie s implikací do politické sféry. Cílem práce je nabídnout materiál, na základě kterého bude možné odkrýt a porozumět těmto vnitřním pnutím a zorientovat se v současném turbulentním prostředí, ve kterém se bolivijská společnost právě nachází. Stěžejním tématem práce je bližší pohled na tyto procesy ve světle probíhající "indiánské revoluce" vedené platformou MAS v čele s Evem Moralesem. Pro práci byla použita syntetická metoda, kdy autor nejprve blíže rozebírá jednotlivé problémové oblasti a později shrnuje, propojuje a synteticky vyvozuje konkrétní závěry. Vlastní výsledky pak mohou být využity zájemci o studium Bolívie pro ekonomické, sociologické a politické účely, ale i ekonomickými subjekty, které plánují vstoupit do bolivijského prostředí. V práci jsou využity vlastní zkušenosti a poznatky autora nabyté během jeho tříměsíčního pobytu v Bolívii a další odborné poznatky získané z aktuálně dostupných vědeckých publikací, dokumentů a jiných aktuálních zdrojů.