Presidencialismus v podmínkách multipartismu. Analýza příčin stability systému v zemích Latinské Ameriky - Kerclová, Helena (2011)
Podle mnoha odborníků vedou prezidentské systémy v podmínkách vícestranických systémů k nestabilitě, protože v nich existuje větší riziko exekutivně legislativního zablokování. Práce zkoumá tři stabilní země (Brazílie, Chile a Uruguay), ve kterých tato kombinace existuje. Práce si klade za cíl zjistit příčiny stability prezidentských systémů v podmínkách vícestranických systémů. Práce analyzuje tyto země na základě čtyř kritérií (počet stan, ideologická vzdálenost, institucionalizace stranického systému, simultánnost prezidentských a parlamentních voleb společně s volebním systémem). Práce analyzuje výsledky voleb od přechodu zemí k demokratickému způsobu vládnutí. Práce prokázala, že není rozhodující formát stranického systému, ale jeho stabilita společně se stejnými aktéry a neměnné vazby mezi nimi.