Integrační politika EU v oblasti cestovního ruchu a její vliv na regionální podporu v ČR - Vyskočilová, Hana; Bič, Josef; Abrhám, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cestovní ruch je ve světě považovaný za odvětví budoucnosti. Nejvýznamnější je hospodářská dimenze cestovního ruchu, zejména jeho působení na tvorbu HDP, zaměstnanost, kapitálové investice a v neposlední řadě vliv na platební bilanci státu. Důležité role cestovního ruchu v evropských ekonomikách si je vědoma i samotná Evropská unie, jejíž snaha o vytvoření společné politiky cestovního ruchu se datuje do osmdesátých let. Účelem této práce je proto vymezit politiku cestovního ruchu na úrovni Evropské unie, primárně z hlediska právních aktů a regionální politiky EU, a zjistit, zda a do jaké míry ovlivňuje politiku cestovního ruchu v České republice. V první kapitole práce budou vysvětleny základní pojmy cestovního ruchu a jeho ekonomického významu pro národní hospodářství. Druhá kapitola bude popisovat vývoj evropské politiky cestovního ruchu, pro pochopení budou vymezeny instituce EU zodpovědné za oblast cestovního ruchu, jejich pravomoci a používané nástroje podpory cestovního ruchu včetně strukturálních fondů. Třetí část bude poskytovat základní informace o subjektech a dokumentech v cestovním ruchu České republiky, přičemž stěžejní část kapitoly se bude věnovat vlivu členství České republiky v Evropské unii na politiku cestovního ruchu v ČR. Čtvrtá kapitola představí regionální politiku EU jako nástroj vlivu Evropské unie na politiku cestovního ruchu v ČR a v jejích regionech.
Vedoucí práce: Josef Bič
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses