Normalizace vztahů mezi Čínskou lidovou republikou a USA - Čiháková, Barbara; Veselý, Zdeněk, 1950-; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá normalizací vztahů mezi Čínskou lidovou republikou a Spojenými státy americkými, ke které došlo v 70. letech 20. století, jejími příčinami a dopady. Normalizace umožnila sblížení obou zemí a rozvoj vzájemné spolupráce. Text si dále klade za cíl prozkoumat vývoj vztahů mezi oběma velikány komplexněji. Zaměřuje se na odhalení příčin dlouhého trvání jejich vývoje a na motivy, které obě země k navázání styků vedly. Rovnováha sil v tomto velice podstatném mezistátním vztahu se mění, proto tedy autorka shledává důležitým prozkoumat jeho základy. Práce je rozčleněna do čtyř kapitol. První část pojednává o historii vzájemných vztahů, druhá se zabývá mezinárodními a vnitřními předpoklady normalizace. Ta samotná je pak mapována ve třetí kapitole, její vliv a dopady jsou rozebrány v poslední kapitole.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses