Analýza vývoje průměrné mzdy v České republice - Zimmerhaklová, Tereza (2011)
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu vývoje hrubé měsíční mzdy a to zejména na vývoj a zkoumání sezónnosti. Jsou zde popsány instituce a jejich zjišťování v oblasti mezd, jedná se o Český statistický úřad, Ministerstvo financí a Ministerstvo práce a sociálních věcí, které spravuje Informační systém o průměrném výdělku. Výše měsíčního příjmu je srovnávána mezi kraji a dále mezi hlavními třídami zaměstnání KZAM. Vývoj časových řad je modelován za pomoci Boxovy-Jenkinsovy metodologie, dále je analyzován pomocí sezónních indexů a grafů sezónních hodnot. V případě porovnání průměrného relativního růstu mzdy v krajích jsou použity kartogramy. Podkladem pro tyto analýzy jsou data získaná z podnikového výkaznictví a strukturální statistiky z portálu Českého statistického úřadu a Ministerstva práce a sociálních věcí.