Využití kalkulací pro řízení v konkrétním podniku - Bienová, Lucie (2011)
Předkládaná práce zachycuje využití kalkulací a kvalitu informací, které podávají. Cílem práce je zanalyzovat současný stav v dané společnosti, vyhodnotit a navrhnout možnosti pro zlepšení členění nákladů v kalkulačním vzorci tak, aby podával vrcholovému vedení kvalitní informace pro řízení. Teoretická část charakterizuje členění nákladů, kalkulace a kalkulační systém. Praktická část vychází ze získaných poznatků a je ilustrována konkrétním příkladem vodárenské společnosti včetně finanční analýzy tohoto podniku a analýzy metodiky sestavování kalkulací a s tím spojený návrh na zlepšení.