Transnacionální korporace ve světové ekonomice a jejich vliv na rozvojové země - Mikešová, Veronika; Jiránková, Martina, 1967-; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Bakalářská práce se zabývá transnacionálními korporacemi, jejich vznikem, upevňováním pozice a především dopadem činnosti na rozvojové země. První kapitola práce je věnována obecnému vymezení globalizace, jejím hlavním aspektům, zejména nadnárodním společnostem. Druhá kapitola přibližuje problematiku rozvojových zemí, jejich historický vývoj, postavení ve světové ekonomice. Dále je rozebíráno působení nadnárodních společností v těchto zemích. Třetí kapitola se věnuje konkrétním příkladům nadnárodních společností v rozvojových zemích- Shell v Nigérii a Union Carbide v Bhopalu, v Indii.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses