Ekonómia konfliktu prípadová štúdia Demokratická republika Kongo - Adamovič, Ján (2011)
Táto práca sa zaoberá ekonomickými dimenziami moderných občianskych vojen. Tieto dimenzie pomáhajú lepšie pochopiť vnútornú dynamiku občianskej vojny. Základným cieľom je ukázať, že ekonomický život sa v čase vojny nezastavuje, a ani nedochádza k jeho úplnej deštrukcii. Namiesto toho sa transformuje. Toto teoretické vymedzenie je potom aplikované na Druhej konžskej vojne, ktorá vznikla na troskách tieňového štátu Mobutua Sese Seko. Konflikt v DRC bol poznačený bojmi o nerastné bohatstvo, ktoré následne pomáhalo financovať vojnu. Keď sa vojna dostala do vojensky patovej situácie, stále sa pokračovalo v bojoch, pretože pre to existovali ekonomické stimuly. Vojna v DRC menila život na všetkých úrovniach. Hoci HDP per capita klesalo, ekonomický život nezastal a transformoval sa. V prípade obyčajného obyvateľstva sa jednalo skôr o proces neustáleho prispôsobovania sa. Toto má implikácie aj pre postkonfliktnú rekonštrukciu.