Ekonómia konfliktu prípadová štúdia Demokratická republika Kongo - Adamovič, Ján; Kváča, Vladimír, 1977-; Pavlicová, Vendula; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Táto práca sa zaoberá ekonomickými dimenziami moderných občianskych vojen. Tieto dimenzie pomáhajú lepšie pochopiť vnútornú dynamiku občianskej vojny. Základným cieľom je ukázať, že ekonomický život sa v čase vojny nezastavuje, a ani nedochádza k jeho úplnej deštrukcii. Namiesto toho sa transformuje. Toto teoretické vymedzenie je potom aplikované na Druhej konžskej vojne, ktorá vznikla na troskách tieňového štátu Mobutua Sese Seko. Konflikt v DRC bol poznačený bojmi o nerastné bohatstvo, ktoré následne pomáhalo financovať vojnu. Keď sa vojna dostala do vojensky patovej situácie, stále sa pokračovalo v bojoch, pretože pre to existovali ekonomické stimuly. Vojna v DRC menila život na všetkých úrovniach. Hoci HDP per capita klesalo, ekonomický život nezastal a transformoval sa. V prípade obyčajného obyvateľstva sa jednalo skôr o proces neustáleho prispôsobovania sa. Toto má implikácie aj pre postkonfliktnú rekonštrukciu.
Vedoucí práce: Vladimír Kváča
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses