Hmotná a nehmotná kultúra regiónu Horehronie - Funďová, Lucia (2011)
Témou bakalárskej práce "Hmotná a nehmotná kultúra regiónu Horehronie" je popis kultúrnych zvykov, tradícií, kultúrnych či národných pamiatok a kultúrnych podujatí nachádzajúcich sa v danom regióne. Práca sa zameriava aj na konkrétne mestá a obce, ktoré sú svojimi pamiatkami, podujatiami či inou účasťou na zachovaní kultúry regiónu najvýznamnejšie. Patrí medzi ne hlavne mesto Brezno. Keďže Horehronie je známe najmä silným vzťahom k ľudovým tradíciám, v práci som sa venovala aj menším obciam ako Telgárt, v ktorých sú tradície najviac zachovávané a festivalom, ktoré sa v týchto obciach každoročne konajú. Prínosom tejto práce je oboznámiť čitateľov s regiónom Horehronie, s jeho hmotnou a nehmotnou kultúrou a zistiť do akej miery je kultúra zachovávaná a rozvíjaná jeho obyvateľmi.