Produkty cestovního ruchu v oblasti zážitkové turistiky - Pelejová, Dana (2011)
Cestovní ruch (CR) se stává stále významnější součástí národního hospodářství. Ve vyspělých ekonomikách je většina obyvatel zaměstnaná v sektoru služeb, kam patří i náplň cestovního ruchu. V současné době zažívá cestovní ruch v rámci České republiky vrchol svého rozvoje. Buduje se nová moderní infrastruktura, která propojuje jednotlivé přírodní i kulturní skvosty. Osobně soudím, že velký vliv na tomto rozvoji mají především finance z evropských fondů, které na naše území již několik let proudí. Jako nedostatek na trhu současného CR u nás vnímám nedostatečnou komunikaci mezi jednotlivými subjekty. Komplexní propojení služeb, informačních systému a turistických cílů. Cílem mé práce je navrhnout možnost budoucí spolupráce jednotlivých originálních, turisticky atraktivních subjektů zážitkové turistiky na území jižních Čech, především na Jindřichohradecku s přesahem do Dolního Rakouska (Waldviertel). Tyto vybrané subjekty budou pak společně vytvářet marketingově i oborově propojenou oblast, která je v rámci EU známá pod pojmem TLA tourism leasing area. Můžeme ji chápat i jako destinaci, kde budou vzájemně propojené jednotlivé subjekty zážitkové turistiky. Základní idea TLA "učící se oblasti" se jeví poměrně jednoduše, avšak její implementace vyžaduje přísnou koordinaci a všestrannou spolupráci. A právě toho bych chtěla dosáhnout v rámci své diplomové práce.