Volby v polovině mandátu (midterm) 2010 proměny politiky a postavení prezidenta USA - Blatná, Nikola (2011)
Práce se zabývá významem midterm elections v americkém politickém systému a na příkladě průběžných kongresových voleb z roku 2010 analyzuje dopad výsledků na postavení mocenských aktérů. První část práce se soustředí na vymezení podstaty voleb uprostřed mandátu prezidenta v americkém prostředí. Následuje analýza průběhu a výsledků midterm election 2010, která je posléze využita pro určení dopadů voleb. Práce hledá odpověď na otázku, jakým způsobem volby ovlivnily vztah výkonné a zákonodárné moci. Dále se snaží vymezit proměny postavení a politiky prezidenta USA. Závěr práce přináší nástin možného budoucího vývoje vztahu Bílého domu a Kongresu.