Regionální politické elity - Hubatka, Ondřej (2011)
Bakalářská práce se zabývá regálními politickými elitami v České republice. V první kapitole práce vymezuji pojem elita v rámci klasické teorie elit. Následně v práci líčím charakter elit v historickém vývoji od první republiky až po přelom druhého tisíciletí. Zvláštní důraz je kladen na charakteristiky elit a volební chování na počátku 90. let 20. století a transformaci elit po listopadu 1989. V bakalářské práci představuji dvě hypotézy. První o specifickém trendu politizace regionálních politických elit periferních obcí náležejících do městských spádových oblastí. A dále hypotézu o vlivu velikosti obce na pravděpodobnost obhajoby mandátu. Závěry hypotéz jsem vyvozoval na základě sběru dat vzorku komunálních voleb v období od roku 2002 do roku 2010.