Kríza medzinárodnej likvidity a rozpad brettonwoodského menového systému - Sekerešová, Zuzana (2011)
Bakalárska práca analyzuje hlavné príčiny, ktoré spôsobili rozpad brettonwoodského medzinárodného menového systému. Svoju rolu tu zohrali Spojené štáty, ktorých dlhodobo pretrvávajúci deficit platobnej bilancie oslaboval postavenie amerického doláru ako hlavnej svetovej meny a tým aj stabilitu celého systému. Zrušením vymeniteľnosti US doláru za zlato v roku 1971 bol porušený jeden zo základných princípov brettonwoodského systému, čo znamenalo jeho definitívny koniec. Ako ďalší významný faktor podieľajúci sa na páde tohto menového systému uvádzam krízu medzinárodnej likvidity. Problém nedostatočnej medzinárodnej likvidity bol vyvolaný pomalším tempom rastu devízových rezerv vo vzťahu k medzinárodnému obchodu. Nedostatok rezerv ohrozoval plynulosť medzinárodného platobného styku a tým i rozvoj svetového obchodu. Napriek urýchlenému riešeniu problému likvidity emisiou novej rezervnej jednotky SDR sa už nepodarilo zabrániť rozpadu brettonwoodského systému.