Srovnání protialkoholové politiky v Norsku a Švédsku - Genserová, Jitka (2011)
Protialkoholová politika má ve Skandinávii dlouhou tradici sahající až do poloviny 16. století. Práce porovnává historický vývoj regulace trhu s alkoholem v Norsku a ve Švédsku a popisuje nedávné změny protialkohové politiky, které musely nastat po zapojení těchto zemí do evropské integrace. Cílem této práce je zjistit, ve které z uvedených zemí je protialkoholová politika přísnější a efektivnější. Porovnány jsou jednak opatření regulující fyzickou dostupnost alkoholu, jednak daňové nástroje, které tvoří nejdůležitější součást protialkoholové politiky. Dále jsou zhodnoceny dopady regulačních opatření na spotřebu alkoholu v obou zemích a na škody způsobené alkoholem. Norsko si díky tomu, že nevstoupilo do Evropské unie, mohlo ponechat kvóty omezující soukromý dovoz alkoholu, a proto v Norsku nedošlo k tak vysokému nárůstu celkové spotřeby alkoholu jako ve Švédsku po zrušení dovozních kvót v roce 2004. Z tohoto důvodu se norská protialkoholová politika jeví jako přísnější a efektivnější.