Politická vize Václava Klause - Binar, Martin (2011)
Práce se zabývá mapováním politických postojů Václava Klause a jejich konzistencí v průběhu jeho dvacetiletého působení v různých ústavních funkcích. Cílem práce je vysvětlení ideologického přemýšlení Václava Klause, přičemž je použito základních vyznávaných hodnot liberalismu a konzervatismu, které jsou poté porovnány s různými Klausovými postoji v nejdůležitějších názorových střetech, které doposud podstoupil. V úvodní části jsou tedy obě ideologie teoreticky vymezeny a poté porovnány s Klausem zastávanými hodnotami. Je zde také nastíněno Klausovo rodinné zázemí a mládí, které jeho názory formovalo. Druhá část je zaměřena na jeho názorové střety z období, kdy zastával funkce ministra financí a poté premiéra. Závěrečná část práce pak mapuje jeho názory na Evropskou unii a globální oteplování, proti kterým od roku 2003 vystupuje již z pozice prezidenta ČR.