Prognóza vývoje ekonomicky aktivního obyvatelstva - Šimková, Martina, 1987- (2011)
Cílem této práce je analyzovat strukturu obyvatelstva České republiky z hlediska vzdělanosti a ekonomické aktivity a následně nastínit jeho budoucí vývoj. Do variant prognózy je oproti standardním demografickým prognózám zahrnut i vývoj ekonomické aktivity obyvatelstva. Tento přístup umožní lepší hodnocení budoucího vývoje ekonomicky aktivní složky obyvatelstva na základě její skutečné participace na pracovním trhu, a ne pouze na základě příslušnosti k věkové skupině, jak je tomu ve většině demografických prognóz. Součástí práce je také analýza pohlavně-věkově-vzdělanostní struktury obyvatelstva a rozbor důvodů ekonomické neaktivity.