Politická etnizace Keni a její dopady na současný vývoj - Straková, Romana (2010)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu fenoménu politické etnizace v Keni, jeho dopadů na současný stav a budoucí vývoj země. Na základě pochopení příčin vzniku a vývoje tohoto fenoménu se snaží vysvětlit povolební násilí doprovázející volby v roce 2007 a zhodnotit současný reformní vývoj Keni s důrazem na jeho dopady na politickou etnizaci a minimalizaci konfliktu ve společnosti. Keňa, přestože byla dlouhou dobu vnímána jako politicky stabilní a ekonomicky prosperující země Afriky, v níž řada evropských turistů ráda tráví svou dovolenou, si tak v důsledku povolebního násilí značně poškodila svoji dobrou pověst v očích mezinárodního veřejného mínění. Poměrně rychle se podařilo zajistit dohodu mezi oběma volebními rivaly a v srpnu 2010 dokonce proběhlo pokojně referendum, v němž byla přijata nová keňská ústava. Zůstává však otázkou, zda se jí podaří vyrovnat s křivdami minulosti a urovnat etnické konflikty keňské společnosti, aby se v budoucnosti stala vzorem pro ostatní multietnické africké státy.