Mapování podmínek pro vytváření klastrů využívajících místní obnovitelné zdroje energie v regionech - Macková, Eva (2011)
Diplomová práce se zabývá vytvořením přehledu podmínek, jež omezují či podmiňují vytvoření klastrů, zaměřených na využívání obnovitelných zdrojů energie v regionech. Teoretická část bude pojednávat o obecné problematice klastrů a zaměří se především na obecné definování klastrů, na jejich financování a v neposlední řadě na jejich samotné fungování. Část práce bude věnována jednak problematice obnovitelných zdrojů energie, biomasy a jednak významu pěstování rychlerostoucích dřevin (RRD). Diplomová práce také seznamuje s problematikou ekonomických hledisek produkce RRD. Cílem práce je nastínění ekonomické náročnosti projektu a ověřit, zda je z ekonomického hlediska projekt realizovatelný. V praktické části bude vytvořen přehled zásad a pravidel při pěstování RRD. Práce podrobněji rozebírá přehled výnosů, nákladů podle jednotlivých fází a jejich celkové zhodnocení. Na závěr budou zhodnoceny případná rizika projektu a možná doporučení k realizaci úspěšné strategie.