Mapování podmínek pro vytváření klastrů využívajících místní obnovitelné zdroje energie v regionech - Krulová, Lucie (2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou rychle rostoucích dřevin (RRD). Cílem práce je vytvořit přehledný souhrn názorů a problémů, které veřejnost vnímá v souvislosti s pěstováním RRD. Na základě zjištěných poznatků zmapovat na okrese Třebíč podmínky, které v současnosti ovlivňují vytváření dodavatelsko odběratelských vztahů (klastrů), zaměřených na pěstování a zpracování RRD. Pro získání informací ke zpracování diplomové práce bylo využito návštěv, exkurzí, seminářů a rozhovorů. Práce poskytuje shrnutí názorů oslovených subjektů (pěstitelů RRD, starostů, zemědělců aj.) a zhodnocení podmínek, které ovlivňují možnou spolupráci mezi oslovenými subjekty z okresu Třebíč. Získané poznatky dokazují, že schopnost vytvářet složitější dodavatelsko odběratelské vztahy (klastry) v současnosti naráží na faktory: ekonomické, společenské, mentální, legislativu a technické podmínky.