Neformální aspekty zahraniční politiky Francie vůči Africe po získání nezávislosti - Krýchová, Lucie; Kváča, Vladimír, 1977-; Kochan, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce analyzuje zahraniční politiku Francie vůči svým bývalým koloniím v subsaharské Africe od roku 1960 až do současnosti. Důraz je přitom kladen na neformální vztahy, které v této politice dominovaly. Ačkoli země získaly nezávislost, Francii se je dařilo ještě další tři desetiletí udržovat pod svým vlivem a kontrolou. Dosahovala toho umnou kombinací formálních a neformálních nástrojů, které jsou v práci charakterizovány. Dále jsou zde postiženy faktory, které předurčovaly vývoj politiky vůči těmto zemím, cíle této politiky a změny nástrojů, které přicházely se změnou mezinárodního a vnitropolitického kontextu. Na závěr je uvedena případová studie, která ilustruje konkrétní vývoj vztahů mezi Francií a Gabonem.
Vedoucí práce: Vladimír Kváča
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses