Postavení společníků s.r.o. ve srovnání s postavením společníků a.s. - Andreisová, Lucie; Kříž, Radim, 1965-; Müller, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Tato diplomová práce se věnuje problematice postavení společníků společnosti s ručením omezeným ve srovnání s postavením společníků (akcionářů) akciové společnosti. Ačkoliv jsou obě obchodní společnosti v nauce českého obchodního práva řazeny mezi kapitálové společnosti, a mají tak mnohé společné, lze v právní úpravě postavení společníků daných forem podnikání (a nejen v něm) nalézt řadu podstatných rozdílů. Některé lze označit za zanedbatelné detaily, které vyplývají z povahy věci, respektive z obecných charakteristik a podstaty té které právní formy obchodní společnosti, jiné však představují zásadní odlišení, které je pro postavení společníků klíčové. To je např. účast společníků těchto obchodních společností na činnosti a řízení společnosti. Zatímco společníci společnosti s ručením omezeným jsou celkovému životu spol. s.r.o. účastni, akcionáři akciové společnosti ovlivňují život společnosti zejména nepřímo, a sice ovlivňováním personálního složení výkonného orgánu (představenstva a.s.), který je řízením a správou společnosti pověřen. Členy tohoto orgánu zpravidla představují osoby stojící mimo společnost, tedy profesionální placený management, čímž dochází k oddělení řízení od vlastnictví. Práce však neobsahuje jen pojednání o právním postavení společníků daných právních forem podnikání, ale i obecné výklady týkající se pojmů společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti, jejichž nastudování je pro pochopení společníkova postavení ve spol. s.r.o. a akc. spol. nezbytností. Závěrem je text doplněn různými srovnávacími úvahami a tabulkami, včetně několika soudních judikátů, prostřednictvím kterých se autor snaží demonstrovat, jak jsou práva a povinnosti společníků těchto obchodních společností vykonávána v praxi.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses