Role olympismu v mezinárodních vztazích - Hruška, Jakub (2010)
Diplomová práce se zabývá postavením olympismu v mezinárodních vztazích. V úvodních kapitolách práce je představena institucionální struktura olympismu, na jejímž vrcholu stojí Mezinárodní olympijský výbor. V dalších kapitolách pak je olympismus analyzován ve vztahu k vybraným mezinárodněpolitickým tématům. Jde o vztah k politickým zájmům států a dalších subjektů, ke konfliktům a ke spolupráci mezi státy. Samostatně je zpracována problematika bojkotů olympijských her. Cílem práce je všestranně zhodnotit roli olympismu v mezinárodních vztazích. K tomuto zhodnocení napomáhají konkrétní historické příklady, které ukazují, jakým způsobem se olympijské hnutí s danými mezinárodněpolitickými výzvami vyrovnávalo. Z uvedených příkladů a zhodnocení vývoje jsou konečně vyvozeny faktory, které jsou pro moderní olympismus klíčové: komercionalizace, medializace a politizace.