Role olympismu v mezinárodních vztazích - Hruška, Jakub; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Sršeň, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce se zabývá postavením olympismu v mezinárodních vztazích. V úvodních kapitolách práce je představena institucionální struktura olympismu, na jejímž vrcholu stojí Mezinárodní olympijský výbor. V dalších kapitolách pak je olympismus analyzován ve vztahu k vybraným mezinárodněpolitickým tématům. Jde o vztah k politickým zájmům států a dalších subjektů, ke konfliktům a ke spolupráci mezi státy. Samostatně je zpracována problematika bojkotů olympijských her. Cílem práce je všestranně zhodnotit roli olympismu v mezinárodních vztazích. K tomuto zhodnocení napomáhají konkrétní historické příklady, které ukazují, jakým způsobem se olympijské hnutí s danými mezinárodněpolitickými výzvami vyrovnávalo. Z uvedených příkladů a zhodnocení vývoje jsou konečně vyvozeny faktory, které jsou pro moderní olympismus klíčové: komercionalizace, medializace a politizace.
Vedoucí práce: Zdeněk Matějka
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses