Vznik československé armády a její význam pro samostatnost ČSR - Kawik, Vratislav (2010)
Ve své diplomové práci se věnuji vzniku československé armády. Mým cílem je obsáhnout vznik, vývoj a význam československé armády v období do vytvoření Malé Dohody. Organizace armády probíhala za chodu a řídila se zejména potřebami bojového využití v konfliktech na hranicích. Kvůli zdržení části legií v Rusku chyběli armádě důstojníci a na velitelské pozice byli povoláni vojáci z Itálie a Francie. Když k tomu připočteme četné aktivity ministra zahraničí Beneše na Pařížské mírové konferenci, zjistíme, že se armáda ocitla pod silným mezinárodním tlakem, který zastiňoval Ministerstvo národní obrany. Tato situace se po zajištění hranic a po konci mírové konference urovnala.