Vznik československé armády a její význam pro samostatnost ČSR - Kawik, Vratislav; Nechvátal, Martin, 1956-; Šauer, Jaroslav, 1929-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Ve své diplomové práci se věnuji vzniku československé armády. Mým cílem je obsáhnout vznik, vývoj a význam československé armády v období do vytvoření Malé Dohody. Organizace armády probíhala za chodu a řídila se zejména potřebami bojového využití v konfliktech na hranicích. Kvůli zdržení části legií v Rusku chyběli armádě důstojníci a na velitelské pozice byli povoláni vojáci z Itálie a Francie. Když k tomu připočteme četné aktivity ministra zahraničí Beneše na Pařížské mírové konferenci, zjistíme, že se armáda ocitla pod silným mezinárodním tlakem, který zastiňoval Ministerstvo národní obrany. Tato situace se po zajištění hranic a po konci mírové konference urovnala.
Vedoucí práce: Martin Nechvátal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses