Studium vztahu mezi průměrnými realizovanými akciovými výnosy a rizikem spojeným s investicí do akcie - Řípa, Daniel; Bašta, Milan; Cícha, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Bakalářská práce se zabývá průměrnými výnosy z investic do akciových titulů a určením jejich rizika. Jejím cílem je zhodnocení dvou alternativních přístupů k odhadu rizika. Na reálných datech akciových výnosů vybraných třiceti titulů ve dvacetiletém období mezi roky 1991 až 2010 je nejprve analyzován vztah mezi průměrnými realizovanými výnosy a směrodatnou odchylkou výnosů. Pro obecnější popsání tohoto vztahu je voleno hned několik přístupů výpočtu. V případě sledování vztahu za celé období souhrnně není patrný významnější vzájemný vztah, avšak při aplikaci analogie postupů použitých v analýze CAPM je již patrná pozitivní a statisticky významná lineární závislost mezi realizovanými výnosy a směrodatnou odchylkou. Dále je pak testována validita modelu CAPM metodou dvoustupňové regrese navrženou autory Fama a MacBeth. Tato metoda vedla k závěru, že na pozorovaném souboru dat nelze zamítnout platnost modelu CAPM. Dále pak byla zjištěna silná pozitivní lineární závislost mezi odhady směrodatných odchylek a koeficientů beta, jejíž vysvětlení je možné nalézt v nízké variabilitě korelačních koeficientů mezi výnosy jednotlivých akciových titulů s výnosy tržního portfolia.
Vedoucí práce: Milan Bašta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses