Řešení problému pirátství u pobřeží Somálska - Šimon, Ondřej (2011)
Diplomová práce se zabývá současným problémem námořního pirátství u Somálska z pohledu Evropské unie. Nejprve přibližuje samotný problém somálského pirátství a právní rámec, ve kterém se boj mezinárodního společenství s piráty odehrává. Následně je v textu analyzována role post-lisabonské Evropské unie v mezinárodním krizovém managementu. Diplomová práce si klade za cíl přispět do teoretické debaty o aktérství Evropské unie v mezinárodní politice a analyzovat současný stav Společné zahraniční a bezpečnostní politiky na příkladu první vojenské mise EU NAVFOR Somalia "Atalanta", která se zabývá výhradně problémem somálského pirátství.