Rizikové faktory pro pokles domácností pod hranici životního minima - Houska, Zbyněk (2011)
Cílem práce je zjistit, jaké jsou rizikové faktory, jež mohou vést rodiny pod hranici životního minima, dále tyto faktory popsat a poukázat na ně. Práce by měla posoudit vliv jednotlivých rizikových faktorů na příjmy rodin s nízkými příjmy. V úvodu seznamuje práce s výčtem jednotlivých faktorů a jejich vlivem na ekonomiku v ČR v souladu s v současnosti vnímanými paradigmaty o fungování ekonomiky a zásahů do ní. Podrobněji se také zaobírá vlivem minimální mzdy na příjmy rodin v souvislosti s nezaměstnaností. V závěru jsou podrobněji zkoumány jednotlivé příčiny pro pokles domácností pod hranici životního minima na základě dat zjištěných Českým statistickým úřadem.