Island a evropské integrační procesy - Plavec, Martin (2011)
Cílem této práce je zmapovat vztahy mezi Islandem a evropskou integrací, zformulovat postoj Islandu k ní a vysvětlit faktory, které tento postoj ovlivňují. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole je provedena základní charakteristika Islandu a jsou zde rozebrány faktory ovlivňující postoj země k evropské integraci. Druhá kapitola je pak věnována vývoji vztahů mezi Islandem a evropskou integrací, a to od jejích počátků po vznik EHP. Třetí kapitola se zabývá výlučně vztahy mezi Evropskou unií a Islandem, pozornost je věnována také okolnostem podání islandské přihlášky do EU a následnému vývoji.