Historie Bayesovské statistiky - Karel, Tomáš; Hebák, Petr, 1940-2022; Vilikus, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Vývoj teorie statistiky od dob Thomase Bayese doprovází jakýsi pomyslný souboj mezi klasickou a bayesovskou školou. Tato práce pojednává o historii tohoto vývoje, možnostech budoucího rozšíření bayesovského přístupu do různých vědních oborů a o možnosti výuky základů statistiky z bayesovského pohledu. V této práci jsou zmíněny snad všechny podstatné příspěvky nejvýznamnějších představitelů bayesovského způsobu myšlení, které nesmazatelným písmem přispěly k vývoji statistiky jako takové. Ve zkratce jsou zde připomenuty základní rozdíly mezi klasickým a bayesovským přístupem. Tyto rozdíly jsou demonstrovány na dvou vstupních příkladech, stejně jako zásadní metodické odlišnosti a argumenty objektivistického a subjektivistického vnímání pravděpodobnosti a induktivních úsudků. Pro zajímavost je zmíněna síň slávy předních světových statistiků, kteří se zasloužili o rozvoj a rozšíření bayesovských metod. Cílem této bakalářské práce je nabídnout případným pokračovatelům užitečný vstupní materiál v dané oblasti.
Vedoucí práce: Petr Hebák
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses