Lineárna závislosť v akciových časových radoch - Nemčíková, Lucia; Bašta, Milan; Helman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cieľom tejto bakalárskej práce je overenie hypotézy o neexistencii lineárnych vzťahov medzi logaritmickými výnosmi v akciových časových radoch, stanovenej na základe teórie efektívnych trhov a hypotézy o existencii lineárnych vzťahov medzi kvadrátmi výnosov. K dosiahnutiu výsledkov som používala regresnú analýzu a ARCH test podmienenej heteroskedasticity lineárneho typu. Z vlastnej analýzy som zistila, že ak aj existuje lineárna závislosť medzi logaritmickými výnosmi, je veľmi slabá. A naopak medzi kvadrátmi výnosov sa mi lineárna závislosť potvrdila, pričom mala skôr tendenciu byť silná, čo je potrebným predpokladom pre použitie niektorého z lineárnych modelov volatility.
Vedoucí práce: Milan Bašta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses