Daňové aspekty financování kapitálových společností - Radikovská, Daniela; Tepperová, Jana; Friedrich, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá v praxi velmi rozšířenou problematikou financování kapitálových společností ze strany jejich společníků, přičemž blíže analyzovány jsou právní, účetní a daňové aspekty vybraných způsobů ekvitního a dluhového financování. Hlavním cílem diplomové práce je za konkrétních podmínek a předpokladů stanovit způsob interního financování, který je výhodnější z pohledu celkového daňového zatížení kapitálové společnosti a financujícího společníka a z pohledu možnosti využití takového způsobu financování v rámci daňové optimalizace, a dále identifikovat aspekty, které daňovou výhodnost daného způsobu interního financování nejvíce ovlivňují. V rámci modelového příkladu je posouzeno celkové daňové zatížení související s financováním ve třech situacích, a to při poskytnutí peněžitého příplatku mimo základní kapitál nebo úročené zápůjčky společníkem, který je nepodnikající fyzickou osobou, při poskytnutí peněžitého příplatku mimo základní kapitál nebo úročené zápůjčky společníkem, který je právnickou osobou, a při poskytnutí nepeněžitého příplatku mimo základní kapitál nebo výpůjčky společníkem, který je právnickou osobou.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses