Dopad zavedení EET - Horáková, Lidmila (2022)
Bakalářská práce „Dopad zavedení EET“ má za cíl analyzovat vliv EET na daňové úniky. Konkrétně práce zkoumá pomocí Chowova testu strukturálních zlomů v programu Eviews 12, jak zavedení EET ovlivnilo vývoj relativní výše mezery DPH v České republice v letech 2015 až 2019. Bylo zjištěno, že v roce 2017, kdy byla relativní mezera DPH 13,1 %, nastal strukturální zlom. V České republice v bezprostřední době po zavedení EET zafungovalo. Strukturální zlom v roce 2017 mohl být ale způsoben nejen zavedením EET, ale také implementací kontrolního hlášení a rozšířením reverse-charge v roce 2016, což také dokazuje pokles daňové mezery, který nastal už před rokem 2017. V letech 2018 a 2019 se daňová mezera začala lehce navyšovat, i když její hodnota byla nadále nižší než před rokem 2017. Nepatrný nárůst daňové mezery můžeme odůvodnit vychytralostí daňových subjektů, kteří si pravděpodobně vyhledali a následně využili nové zákonodárcem nezamýšlené mezery v daňovém zákoně.