Analýza vlivů na zadlužení podniku - Šereda, Jan (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá způsoby financování podniku a z toho vyplývajících jevů, primárně pak úrovní zadlužení. Práce se sestává ze tří hlavních částí. První část práce se dotýká významu rozvahy jakožto finančního výkazu a informací, které rozvaha poskytuje pro bližší analýzu kapitálové struktury podniku. Dále první část obsahuje širší popis pasivní strany rozvahy a náhled do základních zdrojů financování podniku. Druhá část práce navazuje na první a dále rozpracovává otázky spojené s kapitálem. Dotýká se nákladů na vlastní a cizí kapitál, a dále pak přístupem pro jejich stanovení. Následně druhá část práce poskytuje vhled do teorií, které se týkají nastavení optimální kapitálové struktury. Poslední část práce je věnována vlastní analýze, která si dává za cíl zkoumat vztah mezi úrovní zadlužení podniku a dalšími finančními veličinami, které podnik vykazuje. Zkoumaný vzorek obsahuje 100 reprezentantů z různých odvětví. V závěru práce pak dochází ke shrnutí analýzy a návrhu úprav pro příští zkoumání podobného vztahu.