Vliv krizí na sektory produkující luxusní statky a služby - Jevčák, David (2022)
Diplomová práce na téma „Vliv krizí na sektory produkující luxusní statky a služby“ se zabývá srovnáním vlivů předešlých světových krizí na tento vymezený tržní segment. Podrobně jsou řešeny finanční krize z let 2007-2009 a krize zapříčiněná globální pandemií nemoci Covid-19.V první kapitole práce představí příčiny, průběh a dopady finanční krize na ekonomiku převážně Spojených států amerických a Evropy s důrazem na analýzu splasknutí cenových bublin na trzích s vybranými aktivy, které vedly k ekonomické recesi. Druhá kapitola prezentuje krizi, která započala v roce 2020 a zapříčinila ji pandemie nového koronaviru, což představuje externí příčinu –⁠ na rozdíl od příčin finanční krize, které byly ryze vnitřní. Podrobně se tato práce věnuje vlivu pandemie na inflaci, která aktuálně představuje největší hrozby pro rozvinuté ekonomiky. Třetí kapitola se podrobně zaobírá luxusními statky, které jsou popsány na základě ekonomické teorie, ale také ze sociologického pohledu. Na reálných datech o výdajích amerických spotřebitelů je prezentována Engelova výdajová křivka. Poslední kapitola obsahuje analýzu kurzů akcií společností, které jsou považovány za producenty luxusních statků a služeb. Za tímto účelem byl vytvořen vlastní akciový index, který je porovnáván s jinými tržními akciovými indexy. Dále jsou v této kapitole analyzovány vybrané finanční ukazatele těchto společností za období zahrnující obě sledované krize. V poslední části této diplomové práce je vypracována fundamentální analýza, jejímž výsledkem je investiční doporučení pro toto odvětví.