Řízení likvidity bank a finančních institucí - Osipov, Gleb (2022)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit vliv zavedení poměru likviditního krytí na český bankovní trh a prozkoumat, zda implementace poměru čistého stabilního financování má negativní dopad do klíčových funkcí bank v ČR. Dva likviditní poměry, zavedené v rámci Basel III, jsou určeny k regulaci krátkodobé a dlouhodobé likvidity bank, a mají své výhody a nevýhody. Důležitou součástí dané práce je ohodnocení dopadů jak na agregátní úrovní, tak na úrovní jednotlivých bank, rozdělených do tří skupin dle bilanční sumy. Vliv zavedení nové regulace je zhodnocen pomocí ukazatelů rentability, jiných likviditních a kapitálových poměrů, a sledováním změn objemu úvěrování. Dopad do klíčových funkcí bank je zhodnocen prostřednictvím ukazatele efektivity. Na základě provedené analýzy bylo zjištěno, že nová regulace likvidity neměla výrazný dopad do zisků, nákladů a objemu úvěrování českých bank. Negativní vztah mezi objemem vytvořené likvidity a růstem kapitálu nebyl jednoznačně prokázán. Český bankovní sektor vykazuje silnou likviditu, a zavedení ukazatele čistého stabilního financování nepředstavuje překážku růstu rentability a objemu úvěrování.