Vliv stárnutí populace na sociální systém ČR - Johanovská, Sára (2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na sociální systém jakožto nejvýraznější výdajovou položku veřejných rozpočtů s důrazem na systémy penzijní. V první části jsou vysvětleny základní demografické pojmy a procesy – demografie, demografická revoluce, demografický přechod a definovány základní demografické ukazatele – index stáří, index ekonomického zatížení, index závislosti. Dále je nastíněn historický populační vývoj na území ČR a představena střední varianta populační projekce Českého statistického úřadu. Druhá část obsahuje definice základních pojmů týkajících se sociálních systémů, popis penzijního systému České republiky a představení systémů jednotlivých zemí. V analytické části je zhodnocena citlivost Českého penzijního systému na stárnutí populace a následně je provedena analýza závislosti evropských penzijních systémů na demografické struktuře obyvatelstva v jednotlivých letech. Na závěr analytické části jsou představeny jednotlivé prvky, které by mohly pomoci zlepšit udržitelnost českého penzijního systému.