DPH v mezinárodní přepravě osob - Vávrová, Michaela; Zídková, Hana; Mašková, Radka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se věnuje aktuálně platným pravidlům aplikace daně z přidané hodnoty u plnění poskytovaných mezinárodními přepravci osob. Zaměřuje se především na linkovou železniční a autobusovou přepravu ve střední Evropě. Okrajově zmiňuje leteckou a námořní přepravu. Hlavním cílem této práce je porovnat uplatňování DPH u mezinárodní přepravy mezi vybranými státy Evropské unie a vybranými druhy dopravy. V první kapitole je nastíněna problematika tématu a jsou popsána pravidla aplikování DPH v odvětví mezinárodní osobní přepravy v rámci EU a České republiky. Taktéž krátce zmiňuje přenesení daně do ceny jízdného. Druhá kapitola se zaměřuje na uplatnění DPH v sousedních státech České republiky. V poslední kapitole je tato problematika řešena na modelových příkladech daně na výstupu a administrativních povinností přepravců, které vyplývají z jejich poskytovaných plnění.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses