Metody výběru vzorku a datová analýza v rámci auditu účetní závěrky - Benešová, Tereza; Vácha, Petr; Pelák, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato práce se zabývá srovnáním využití tradičních metod výběru vzorku a datové analýzy při auditu účetní závěrky. Doposud probíhalo testování zůstatků a transakcí převážně prostřednictvím metod výběru vzorku. V současnosti však audit účetní závěrky zaznamenává počátky reformy, která jde ruku v ruce s rozvojem nových technologií. Velkou zásluhu na této reformě má právě datová analýza a myšlenka testování celé populace, a ne pouze vybraných vzorků. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, a to na část teoretickou a praktickou. V teoretické části se zaměřuji na identifikaci teoretických východisek nejprve v oblasti tradičních statistických metod, následně provádím stejnou identifikaci u datové analýzy. Poznatky z teoretické části aplikuji v části praktické, kde na příkladu hypotetického auditu účetní závěrky vybrané společnosti demonstruji využití obou uvedených způsobů testování.
Vedoucí práce: Petr Vácha
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses